Welke invloed heeft schermtijd op je ogen en hoe kun je dit beperken?

6 Minuten leestijd

Invloed schermtijd op ogen

In de huidige samenleving zijn we meer dan ooit verbonden met de digitale wereld. Schermtijd – de tijd die we doorbrengen met het kijken naar computers, smartphones, tablets en andere elektronische apparaten – neemt gestaag toe. Hoewel technologie ons op vele manieren vooruit helpt, is het belangrijk om stil te staan bij de potentiële gevolgen voor onze gezondheid, met name onze ogen. Dit blog zal zich richten op de invloed van schermtijd op onze ogen en de manieren waarop we deze effecten kunnen beperken.
Een aantal veelvoorkomende klachten en aandoeningen zijn gerelateerd aan schermtijd, waaronder:

  1. Myopie (bijziendheid): het vermogen om objecten van dichtbij te zien, maar moeite hebben met het zien van objecten op afstand
  2. Digitale vermoeidheid: een combinatie van oog- en gezichtsklachten die optreden na langdurig gebruik van digitale apparaten

Daarnaast zullen we het belang van de 20-20-20-regel bespreken, een eenvoudige strategie om oogvermoeidheid tegen te gaan. Ook zullen we het effect van smartphonegebruik op onze ogen en de specifieke invloed van schermtijd op kinderen onder de loep nemen.
Het doel van dit blog is om inzicht te geven in de volgende aspecten:

Door het lezen van dit blog, krijg je een beter begrip van de impact van schermtijd op je ogen en hoe je de risico's kunt minimaliseren. Laten we samen werken aan het behouden en verbeteren van onze ooggezondheid in deze steeds digitaler wordende wereld.

Invloed van schermtijd op de ogen

Myopie (bijziendheid)

Myopie, beter bekend als bijziendheid, is een veelvoorkomend oogprobleem waarbij men moeite heeft met het zien van objecten op afstand. De voornaamste oorzaak van myopie is een langere oogbol (te grote oogaslengte) of een te sterke kromming van het hoornvlies, waardoor het brandpunt van licht vóór het netvlies valt.
De toename van schermtijd, met name bij kinderen en jongeren, heeft geleid tot een stijging van het aantal gevallen van bijziendheid wereldwijd. Langdurig dichtbij kijken naar schermen vormt een risicofactor voor het ontstaan van myopie.

Digitale vermoeidheid

Naast bijziendheid is digitale vermoeidheid een ander veelvoorkomend gevolg van het langdurig staren naar schermen. Digitale vermoeidheid, ook wel bekend als ‘computer vision syndrome’ (CVS), is een combinatie van oog- en gezichtsklachten die optreden na langdurig gebruik van digitale apparaten. Enkele symptomen zijn:

De oorzaken van digitale vermoeidheid zijn onder meer langdurige fixatie op schermen, onvoldoende knipperen en slechte verlichting. Deze klachten hebben niet alleen invloed op ons algemeen welzijn, maar ook op onze dagelijkse functioneren en productiviteit.

De invloed van blauw licht (HEV-licht) op onze ogen

Een van de belangrijkste redenen waarom schermen slecht kunnen zijn voor onze ogen, is de blootstelling aan blauw licht (HEV-licht). Dit is een deel van het zichtbare lichtspectrum dat wordt uitgestraald door de meeste digitale apparaten, zoals computers, smartphones en tablets. Hoewel een zekere mate van blootstelling aan blauw licht essentieel is voor het reguleren van onze slaap-waakcyclus, kan langdurige blootstelling aan HEV-licht leiden tot problemen zoals:

Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van onze blootstelling aan blauw licht en stappen te ondernemen om de mogelijke negatieve effecten op onze ooggezondheid te minimaliseren.

Hoe schermtijd te beperken en mogelijke gevolgen te verminderen

20-20-20-regel

Een effectieve strategie om de negatieve effecten van schermtijd op de ogen te beperken, is het toepassen van de 20-20-20-regel. Deze eenvoudige regel houdt in dat je na elke 20 minuten schermtijd, 20 seconden pauze neemt om naar iets te kijken dat 20 voet (ongeveer 6 meter) ver weg is. Dit geeft de oogspieren de kans om te ontspannen en vermindert de kans op digitale vermoeidheid.
Om deze regel gemakkelijk in je dagelijks leven toe te passen, kun je:

Smartphonegebruik

Hoewel smartphones een integraal onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven, is het belangrijk om ons bewust te zijn van de impact die ze hebben op onze ogen. Hier zijn enkele tips voor verantwoord smartphonegebruik:

Naast het toepassen van deze tips is het ook belangrijk om alternatieven voor schermtijd te overwegen, zoals sporten, of sociale activiteiten die minder afhankelijk zijn van schermen.

Kinderen en schermtijd

Het beperken van schermtijd bij kinderen is cruciaal voor hun ooggezondheid en algehele welzijn. Hier zijn enkele richtlijnen voor ouders en opvoeders:

  1. Stel limieten in voor schermtijd, afhankelijk van de leeftijd van het kind
  2. Moedig buitenspelen en andere fysieke activiteiten aan
  3. Wees een rolmodel door zelf ook minder tijd door te brengen met schermen
  4. Zorg voor een goede balans tussen educatief en recreatief schermgebruik
  5. Monitor het soort content dat kinderen consumeren op hun apparaten

Het stimuleren van buitenspelen en andere activiteiten draagt niet alleen bij aan een betere ooggezondheid, maar ook aan de algehele ontwikkeling en het welzijn van kinderen.

Het beheren van schermtijd met Google Family Link en iOS-instellingen

Het beheren van schermtijd, met name voor kinderen, kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er tools beschikbaar die ouders en opvoeders kunnen helpen bij het instellen van grenzen en het monitoren van schermgebruik. Twee populaire opties zijn Google Family Link en de ingebouwde schermtijdinstellingen in iOS.
Google Family Link is een app voor Android- en iOS-apparaten waarmee ouders toezicht kunnen houden op het gebruik van mobiele apparaten door hun kinderen. Enkele belangrijke functies van Family Link zijn:

Voor ouders met kinderen die gebruikmaken van iOS-apparaten biedt Apple een ingebouwde functie genaamd Schermtijd. Deze functie stelt ouders in staat om:

Zowel Google Family Link als de iOS Schermtijd-functie zijn gebruiksvriendelijke en effectieve hulpmiddelen om ouders te helpen bij het beheren van schermtijd en het bevorderen van gezonde gewoonten. Door het gebruik van deze tools kunnen ouders en opvoeders hun kinderen beter begeleiden in het vinden van de juiste balans tussen technologie en ooggezondheid.

Bescherming tegen schadelijk blauw licht

Om de blootstelling aan schadelijk blauw licht te verminderen, zijn er speciale brilglazen ontwikkeld met een blauwlichtfilter. Een van de meest geavanceerde en effectieve oplossingen op dit gebied zijn de glazen van Essilor, uitgerust met het Eye Protect System.
Het Eye Protect System van Essilor maakt gebruik van een uniek absorptieproces om tot drie keer meer bescherming tegen schadelijk blauwviolet licht te bieden dan standaard voorgeschreven glazen. Bovendien absorberen deze glazen efficiënt UVA- en UVB-licht, waardoor de ogen beter beschermd zijn tegen de schadelijke effecten van zonlicht.
Een belangrijk kenmerk van het Eye Protect System is dat de glazen volledig transparant zijn en hun helderheid behouden. Dit in tegenstelling tot andere oplossingen waarbij de brillenglazen een andere kleur krijgen. Het resultaat is een comfortabele en esthetisch aantrekkelijke oplossing die je ogen beschermt zonder afbreuk te doen aan het zicht of het uiterlijk van je bril.

Conclusie

De invloed van schermtijd op onze ogen is een groeiend probleem dat aandacht verdient. Langdurige blootstelling aan schermen kan leiden tot bijziendheid en digitale vermoeidheid, met gevolgen voor zowel kinderen als volwassenen. Het dragen van glazen met het Essilor Eye Protect System is een uitstekende manier om je ogen te beschermen tegen de potentiële schadelijke effecten van blauw licht. Door het combineren van deze technologie met andere strategieën, zoals het volgen van de 20-20-20-regel en het beperken van schermtijd, verantwoord smartphonegebruik en het aanmoedigen van buitenspelen bij kinderen, kan helpen om deze negatieve effecten te verminderen.

Het is belangrijk om ons bewust te zijn van de gevolgen van schermtijd op onze ooggezondheid en actie te ondernemen om deze te beperken. Laten we samen verantwoordelijkheid nemen voor onze ooggezondheid en een gezondere levensstijl bevorderen voor onszelf en onze kinderen.

← Vorige Pagina

 

Onze Locatie

Adres:

Waterlandplein 316
1024 NB Amsterdam

Telefoon:

020 6367834