Hoge Myopie (Bijziendheid): Risico's, Oogheelkundige Afwijkingen en Preventie

6 Minuten leestijd

Hoge myopie (Bijziendheid): risico's, oogheelkundige afwijkingen en preventie

Hoge myopie (bijziendheid) is een veelvoorkomend probleem dat wereldwijd miljoenen mensen treft. Bijziendheid kan in drie categorieën worden ingedeeld, namelijk lage myopie (tussen -0.50 en -3.00 D, oogaslengte 24.19 mm), matige myopie (tussen -3.00 en -6.00 D, oogaslengte 25.16 mm) en hoge myopie (sterker of gelijk aan -6.00 D, oogaslengte 25.96 mm). Hoewel myopie op zichzelf misschien niet als een oogziekte wordt beschouwd, brengt hoge myopie wel een aantal significante risico's met zich mee die kunnen leiden tot ernstige oogheelkundige aandoeningen.

Dit blog is van groot belang voor mensen die lijden aan hoge myopie, aangezien het helpt om inzicht te krijgen in de mogelijke risico's en oogheelkundige afwijkingen die kunnen optreden als gevolg van deze aandoening.

In deze inleiding hebben we een kort overzicht gegeven van wat hoge myopie is en waarom het belangrijk is om je bewust te zijn van de risico's die ermee gepaard gaan. In de rest van het blog zullen we dieper ingaan op de oogheelkundige afwijkingen die kunnen optreden bij hoge bijziendheid, evenals preventieve maatregelen en behandelingsopties. We hopen dat deze informatie waardevol is en je aanmoedigt om verder te lezen om meer te leren over hoge myopie.

Oogheelkundige afwijkingen bij hoge bijziendheid

Mensen met hoge bijziendheid lopen een verhoogd risico op verschillende oogheelkundige afwijkingen die kunnen leiden tot ernstige problemen met het gezichtsvermogen. De kans op deze aandoeningen stijgt aanzienlijk bij elke toename van de brilsterkte boven de -6.00 dioptrie, en dit kan leiden tot ernstige en blijvende slechtziendheid. Het is belangrijk op te merken dat deze risico's niet verminderd worden na refractiecorrectie door middel van een laserbehandeling of een geïmplanteerde lens. Hieronder bespreken we enkele van deze afwijkingen:

Zwakke gebieden in het netvlies (perifere retinadegeneraties)

Bij hoge myopie kan het netvlies aan de randen zwakker worden, wat resulteert in perifere retinadegeneraties. Deze degeneraties kunnen het risico op netvliesloslating vergroten.

Netvliesloslating (ablatio retinae)

Netvliesloslating is een ernstige aandoening waarbij het netvlies loskomt van de onderliggende weefsels. Dit kan leiden tot een plotseling verlies van gezichtsvermogen en vereist onmiddellijke medische behandeling.

Afwijkingen in de gele vlek (myope maculopathie)

De gele vlek, ook wel macula genoemd, is een klein gebied in het centrale deel van het netvlies. Het is verantwoordelijk voor het scherpe, centrale zicht en speelt een cruciale rol bij het uitvoeren van taken die gedetailleerd en nauwkeurig zien vereisen, zoals lezen, schrijven, autorijden en het herkennen van gezichten. De gele vlek bevat een hoge concentratie van kegeltjes, de lichtgevoelige cellen die kleuren waarnemen en ons in staat stellen om bij helder licht scherp te zien.

Myope maculopathie verwijst naar een reeks afwijkingen die kunnen optreden in het centrale deel van het netvlies, de zogenaamde gele vlek of macula. Enkele voorbeelden van deze afwijkingen zijn:

De frequentie van myope maculopathie neemt toe naarmate de mate van bijziendheid groter is. Daarnaast speelt leeftijd een rol. Naarmate men ouder wordt, komt myope maculopathie vaker voor.

Afwijkende vorm van de oogbol en afwijkingen van of rondom de oogzenuw

Hoge myopie kan leiden tot een afwijkende vorm van de oogbol, zoals staphyloom. Een staphyloom is een uitstulping of uitbochting van de wand van het oog, meestal geassocieerd met hoge bijziendheid, die het netvlies en andere oogstructuren kan aantasten en het gezichtsvermogen kan beïnvloeden.
Bovendien kunnen er afwijkingen optreden rondom de oogzenuw, zoals:

Door een goede monitoring en regelmatige controle kunnen veel van deze oogheelkundige afwijkingen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld, wat kan helpen om verdere schade aan het gezichtsvermogen te voorkomen.

Preventie en behandeling van progressieve myopie

Ongecorrigeerde myopie kan de ontwikkeling van een kind belemmeren, en hoewel optische correcties het gezichtsvermogen herstellen, voorkomen ze niet de abnormale ooggroei of gerelateerde oogaandoeningen op latere leeftijd. Onderzoekers zoeken al jaren naar methoden om myopie te beïnvloeden via farmacologische, gedrags- en optische interventies. Echter, ondanks de vele onderzoeken, is er nog geen eenduidige oplossing gevonden om bijziendheid af te remmen.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe progressieve myopie met behulp van de huidige inzichten kan worden afgeremd om oogheelkundige problemen te minimaliseren. Hieronder bespreken we enkele preventieve maatregelen en behandelingsopties voor kinderen en tieners:

Aanbevelingen voor mensen met hoge myopie om oogheelkundige problemen te voorkomen of te minimaliseren

Om oogheelkundige problemen als gevolg van hoge myopie te minimaliseren, zijn er enkele aanbevelingen die je kunt volgen:

  1. Bezoek regelmatig een optometrist of opticien voor controles. Volg de aanbevolen behandelingen en draag de voorgeschreven brillen of contactlenzen om je gezichtsvermogen te corrigeren.
  2. Neem pauzes tijdens langdurig dichtbij kijken, zoals lezen, computerwerk of smartphonegebruik.
  3. Breng meer tijd buitenshuis door, aangezien blootstelling aan natuurlijk daglicht kan helpen om myopie bij kinderen te voorkomen of de progressie te vertragen. Buitenlicht leidt tot de afgifte van dopamine in het netvlies. Deze stof remt de groei van de oogbol af. Daarnaast kan weinig tijd buitenshuis door brengen leiden tot een tekort aan vitamine D, wat ook bijziendheid bevordert.

Door deze aanbevelingen te volgen, kun je proactief werken aan het behoud van je gezichtsvermogen en het voorkomen van oogheelkundige problemen die verband houden met hoge myopie.

Conclusie

In dit blog hebben we hoge myopie (bijziendheid) onderzocht en de verschillende oogheelkundige afwijkingen die ermee gepaard kunnen gaan. We hebben benadrukt dat het belangrijk is om preventieve maatregelen te nemen en vroegtijdig met een behandeling te beginnen om de risico's van hoge myopie te beperken.

Het is cruciaal voor mensen met hoge myopie om regelmatig een optometrist te bezoeken en alert te zijn op mogelijke oogheelkundige afwijkingen. Hierdoor kan tijdige behandeling plaatsvinden en kunnen verdere complicaties worden voorkomen.

We hebben ook verschillende methoden besproken om de progressie van myopie af te remmen, zoals atropine oogdruppels, orthokeratologie en speciale brillenglazen. Deze behandelingen kunnen een belangrijke rol spelen bij het behoud van het gezichtsvermogen en het voorkomen van verdere verslechtering van de ogen.

← Vorige Pagina

 

Onze Locatie

Adres:

Waterlandplein 316
1024 NB Amsterdam

Telefoon:

020 6367834